Het jaar loopt ten einde

In de laatste raadsvergadering van 2011 werd de Najaarsnota vastgesteld. Een nota waarin de afwijkingen ten opzichte van de begroting gepresenteerd als stand van zaken medio september. Traditioneel vindt de bespreking in Nieuwegein aan het eind van het jaar plaats. De najaarsnota is een goed instrument om de lopende zaken eens tegen het licht te houden en geeft een goede indicatie over hoe het jaar verder afgesloten gaat worden. Niet alleen financieel maar ook inhoudelijk. Vertragingen, nieuwe ontwikkelingen, etc komen goed in beeld. In deze najaarsnota zijn ook een aantal afgeronde resultaten opgenomen.

Jaren heeft de VVD gestreden voor de veiligheid rond scholen. Het was ons een doorn in het oog dat met name rond schoolgebouwen veel vernielingen, bekladding, en diefstal werd geconstateerd. In de najaarsnota vernamen wij dat het project Hekken rond scholen is afgerond. Mede naar aanleiding van onze vragen liet de wethouder onderwijs op dit project zich opvallend positief uit. De scholen ervaren minder overlast, en vernielingen en doordat de schoolgebouwen er netter bijliggen draagt dit aan een rustig onderwijsklimaat bij waar een voorbeeld naar onze kinderen van uitgaat. De wethouder Onderwijs zegde toe om met schadestatistieken te komen. De eerste ervaringen van de gebruikers van de scholen zijn in ieder geval erg positief. U zult misschien zeggen: een hek is”kleine” politiek. Toch is dat niet zo. De VVD heeft jaren tegen de stroom in moeten roeien op dit thema, na politieke besluitvorming was er een uitgebreid implementatietraject. Overleg met scholen, inpassen schoolplein speelvoorzieningen, inpassen in de omgeving, overleg met belanghebbenden, aanbesteding, plaatsing, vergunningenprocedures etc. Kortom een forse klus, waar heel veel mensen zich voor hebben ingezet. Het resultaat mag er zijn. Veiligere scholen, minder schade, en de buurtspeelfunctie van het schoolplein veelal gebleven. Vanaf deze plek dank ik iedereen die aan dit project heeft getrokken. Met z’n allen hebben we Nieuwegein leefbaarder gemaakt.

Uit de najaarsnota blijkt voorts dat wijktoezichthouders steeds beter in positie komen. Er worden meer toezichthouders geworven en de huidige toezichthouders worden verder opgeleid. Op VVD vragen zegde de burgemeester toe dat nog in het voorjaar van 2012 het wijktoezicht op volle sterkte is.

De najaarsnota laat ook zien dat al drie grote kavels in het Klooster verkocht zijn w.o.aan V&D. Daarnaast zijn er 14 serieuze gegadigden voor een plek op het nieuwe bedrijventerrein. Dat is goed voor de lokale werkgelegenheid.

De najaarsnota noopt overigens tot enige waakzaamheid. Door een incidentele meevaller krijgen we extra geld van het rijk. Daardoor is de najaarsnota in de zwarte cijfers terecht gekomen. Meerjarig zal echter een tandje bijgezet moeten worden om een sluitend uitgavenpatroon te garanderen en niet in de rode cijfers te komen. Daarbij zullen we rekening moeten houden met mogelijke tegenvallers. Een degelijk financieel beleid met lage lasten en een zo efficiënt mogelijk georganiseerd voorzieningenpakket is daarom eens te meer noodzakelijk. Het spreekt voor de VVD vanzelf dat we de lasten voor de burger niet verhogen.

Na de behandeling van de najaarsnota werd het bestemmingsplan Hoogzandveld Lekboulevard goedgekeurd. Een traject van 15 jaar is hiermee afgesloten. Woningbouw en een bredeschool zullen de buurt een kwaliteitsimpuls geven.

Er was een stevige discussie over het collegevoorstel vanuit de verkeer en vervoerportefeuille. Wel of geen drempel op de wijkontsluitingsweg vanuit parkhout naar Vreeswijk. Het werd geen drempel omdat er geen verkeersnoodzaak toe was en….. geen geld. De raad gaf daarmee een duidelijk signaal. De grenzen aan hobbel en bobbelgein zijn bereikt.

Tenslotte bracht de 130km/h een echte Tweede Kamer sfeer in de warme raadszaal. Zelf de geplengde krokodillentranen dampten. Een ruime meerderheid kiest voor 80 Km/h. op de snelwegen rond Nieuwegein. De VVD niet. Wij zien doorstroming als een belangrijk milieuargument. De 80 KM zones blijken in de praktijk geen milieumeerwaarde te hebben, wel een CJIB-kassa effect overigens. Door de verkeersregelborden kan bij drukke momenten veelal toch niet harder gereden worden. Wanneer op rustige momenten het verkeer vlot doorstroomt is dat niet slechter voor het milieu en ook niet voor de economie. De VVD stemde daarom tegen het Groen Links plan.

Al met al een hele aardige avond met politiek geladen discussies. Ik wens u een mooie kerstperiode en een goede jaar wisseling.

Johan Gadella
Fractievoorzitter VVD Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk